Weer een titel voor Friese merrie Oukje van het Hiem

‘Ik had het niet verwacht en ik had het niet durven hopen vooral”, vertelt Renate Roling, de winnares van de klasse M enkelspan paarden, gesponsord door Horka. “Mijn merrie Oukje van het Hiem DL was afgelopen weekend ook al mee geweest op wedstrijd, de finale van de KFPS Horses to Fly mencompetitie. Dat was in Friesland. Vanuit Alphen in Noord-Brabant is dat best wel een lange reis, dus ze was best wel moe. Ik had gehoopt dat ze vandaag fit was en dat was ze ook. Dan rij ik gewoon. Ik had zoveel stress dat ik niet wist of het goed gegaan was. Toen ik het filmpje van de proef terugzag en aan mijn proef terugdenk dan ben ik best wel tevreden.”

Het volledige podium bestond uit Friese paarden. Hoe komt een Brabantse aan een Friese merrie? “Niet alle Friezen staan in Friesland”, lacht Renate. “We hebben haar wel in Friesland gekocht. Dat komt omdat een van onze trainingspaarden een Fries was. Die liet zien dat de Fries ook echt wel een andere instelling hebben dan bospaarden. Friezen zijn echt hete paarden tegenwoordig en dat rijdt heel fijn. Mijn zus Laura rijdt met Oukje in de Lichte Tour. Ik men met haar. Dat vind ik wel genoeg. Ik doe daarom niet aan vaardigheid en samengesteld. Mijn zus is met Oukje Pavo kampioen met haar geworden bij de Friezen toen ze vijf jaar oud was en verschillende keren winterkampioen onder het zadel. In de Friese wereld is Oukje dan ook echt wel bekend.”

De merrie is nu negen jaar oud en doet ook dienst als fokmerrie. “Ik wil nu Z met haar gaan starten. Ze is drachtig van Nane en er is een embryo uit haar gespoeld van Ulbran, dus volgend jaar krijgen we twee veulens van haar. Ik train haar door zolang het nog kan met de drachtigheid. Alles gaat in overleg met mijn zus.”

Geplaatst op: